Paasdagen

Na alle sneeuw had iedereen natuurlijk gehoopt op een paar zonnige paasdagen. Maar voor een stralende bos- of strandwandeling zult u de komende dagen toch echt meer naar het zuiden moeten.

Gelukkig volgen binnenkort nieuwe kansen, want traditioneel breekt na Goede Vrijdag een flinke reeks vrije dagen aan. Binnen enkele weken volgen immers ook nog Koninginnedag, 5 mei, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag.

Een hele handvol dus, zeker als je beseft dat tweede pinksterdag en paasdag in veel andere landen een gewone werkdag zijn.

Al kun je daar ook anders naar kijken. Uit vergelijkingen met andere landen blijkt immers dat Nederland de minste officiële feestdagen van heel Europa telt. Met 5 mei – waarop meestal gewoon gewerkt wordt – erbij zijn het er slechts een schamele acht. In landen als België, Frankrijk en Duitsland zijn het er tien. En in Spanje, Portugal en Malta zelfs veertien.

Het kleine Slowakije spant de kroon met vijftien stuks. Maar als je ieder jaar zowel de dag van de overwinning, de dag van de opstand, de dag van de democratie en de dag van de grondwet viert, schiet het natuurlijk lekker op.

Om jaloers van te worden, zou je zeggen. Al zou een dag van de grondwet nog best iets voor ons kunnen zijn. Op 24 augustus 1815 werd de eerste grondwet ingediend en laat dat ook nog eens de geboortedag van onze eerste koning Willem I zijn! Leuke onzin natuurlijk, ook al breekt zo’n feestdag – op weg naar kerst – zo lekker het jaar.

Maar gelukkig bestaat er ook nog zoiets als cao’s en vakantiedagen. Gemiddeld scoren wij daardoor liefst 31 atv- en verlofdagen, een aantal waar geen land aan kan tippen.

Heel wat meer dan bijvoorbeeld in Zwitserland of Italië. Maar ook in de Verenigde Staten is het heel gewoon dat je niet meer dan vijftien dagen betaald vrij kunt nemen.

Prijs u dus gewoon maar gelukkig wanneer op tweede paasdag de wekker niet gaat.

Al vraag ik mij wel af of dat eigenlijk nog een echte vrije dag is. Op veel stranden en bossen kun je maandag een kanon afschieten. Half Nederland werkt of sjokt namelijk rond op de meubelboulevard, het tuincentrum of bij de autodealer.

(bron. De Telegraaf)


Vakantienieuws

Boek nu al voor de meivakantie!!

21-03-2024

Wacht niet te lang met het boeken van de Meivakantie,
Kijk op de site naar de beste vroegboek deals en profiteer van hoge korting.



Lees het gehele bericht »»

Uitgelicht - Les Fermes du Soleil 3p 5

Land - Frankrijk
Plaats - Les Carroz d Araches
Max. Personen - 5

Uitgelicht - Les Fermes du Soleil 3p C 6

Land - Frankrijk
Plaats - Les Carroz d Araches
Max. Personen - 6

Uitgelicht - Les Terrasses d'Eos 2p 4p Standard

Land - Frankrijk
Plaats - Flaine
Max. Personen - 4

Uitgelicht - Les Terrasses d'Eos 2p 4p Superior

Land - Frankrijk
Plaats - Flaine
Max. Personen - 4